Helene började arbeta politisk som elevfackligt aktiv i SECO på distrikts och förbundsnivå mellan 1980 och 1983. 1989 blev hon ledamot av förbundsstyrelsen i Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) och ordförande för lokalföreningen i Göteborg. Mellan 1991 och 1993 var hon 1:e vice förbundsordförande i Liberala Ungdomsförbundet (LUF tidigare FPU).

Helene valdes in i kommunfullmäktige i Göteborg 1991 och blev samtidigt ledamot av utbildningsnämnden. Hon blev kommunalråd och ledamot av Göteborgs kommunstyrelse 2003, då hon också valdes in som ledamot i Folkpartiet liberalernas partistyrelse. Hon blev sedermera ledamot av partiledningen och valdes 2007 till partiets 2:e vice ordförande. I november 2010 efterträdde hon Cecilia Malmström som 1:e vice partiordförande.

Till yrket är Helene skeppsmäklare, vilket hon har varit tjänstledig från sedan 2003. Hon är idag gruppledare för Folkpartiet liberalerna i kommunfullmäktige i Göteborg och personvald. Helene Odenjung är gift, har tre barn och bor i radhus i Kungsladugård. I familjen ingår också den norska skogskatten Chrissy.